Hoekhuis: gevels en daken

Straat Oude Houtlei
Locatie Oude Houtlei 36, Oude Houtlei 38, Oude Houtlei 40, Oude Houtlei 42 (Gent)

Hoekhuis

Oude Houtlei 36-42, Gent (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis van drie bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen), uit het derde of vierde kwart van de 18de eeuw. Hoeknis met lantaarn ter hoogte van de tweede bouwlaag, schelpvormig afgedekt en versierd met afhangende festoenen; beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

De bescherming omvat de gevels en bedaking van het classicistisch hoekhuis, opgetrokken in 1770.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de gevels en bedaking van het huis als volgt: "als voorbeeld van een karakteristiek 18de-eeuws herenhuis in Lodewijk XVI-stijl verfraaid met een hoeknis waarin een Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind geplaatst is."

Waarden

De gevels en bedaking van het huis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde