Beschermd monument

Bosseveerhoeve

Beschermd monument van tot heden

ID
9767
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9767

Besluiten

Bosseveerhoeve en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 16-12-1991  ID: 2421

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Bosseveerhoeve langs de Molenweidestraat te Heusden is beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd de omgeving van de hoeve beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde als voorbeeld voor de cultuur- en architectuurgeschiedenis van een grote, typisch Oost-Vlaamse abdijhoeve met losse bestanddelen omringd door een walgracht, oorspronkelijk horend bij de 13de-14de-eeuwse kloostersite van de Nieuwen-Boschabdij aan de Schelde, met hoevegebouwen die mogelijk opklimmen tot de 16de eeuw en grotendeels stammen uit de 17de eeuw, aangepast en vergroot in de 18de eeuw en 19de eeuw. Het boerenhuis, bestaande uit een hoog- en laaghuis - typisch voor een heerlijke hoeve - bewaart tevens constructieve en decoratieve stijlelementen die de vroegere status van de hoeve als belangrijke kloosterhoeve bevestigen. Ook de vroeger alleenstaande duiventoren, de merkwaardige 16de-eeuwse schuur en het bouwvolume van de overige bedrijfsgebouwen getuigen van het heerlijk karakter van de site.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000827, Bosseveerhoeve met omgeving (VAN DEN BOSSCHE H., 1991).


Waarden

De Bosseveerhoeve is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Bosseveerhoeve met omgeving

Molenweidestraat 24-32 (Destelbergen)
Voormalige pachthoeve van het cisterciƫnzerinnenklooster Nieuwenbosch te Gent. Hoevegebouwen uit de 17de tot 19de eeuw, met overblijfselen van de middeleeuwse schuur van de abdijhoeve van Nieuwenbosch. Grote hoeve met losse bestanddelen op een min of meer rechthoekig erf met oude linde, boomgaard en weiden, omringd door een brede walgracht. Ten noorden en ten oosten begrensd door een populierendreef.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bosseveerhoeve [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9767 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.