Kasteeldomein Rijvissche: omgeving kasteel

Kastelensites

Waarden

De dubbele vierkante grachtengordel met hun oevers, de wal ertussen, de binnengracht omheen het kasteel, de centrale woonzone van het neerhof en de toegangsweg en omlopende weg van het kasteel Rijvissche zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als uniek en gaaf bewaard voorbeeld van een middeleeuwse ‘ringwalsite’ opklimmend tot de 11de-12de eeuw bestaande uit twee parallelle grachten met brede aarden wal ertussen en een centrale woonzone met neerhof omsluitend, terwijl de binnengracht in de zuidoosthoek op zijn beurt de adellijke woonzone omgeeft.

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven is door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen.