Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

86 resultaten


ID: 13545 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Bommershoven (Borgloon)
Te midden van de velden ligt deze hoogstamboomgaard, omgeven door een meidoornhaag en een ijzeren toegangshek. Voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van 1933.


ID: 13649 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Bommershoven (Borgloon)
Deze boomgaard, gelegen tegenover het kasteel en de kerk van Bommershoven draagt in belangrijke mate bij aan de esthetische waarde van dit dorp. De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap. In de omgeving van Bommershoven wordt dit aspect versterkt door de sterke visuele relatie tussen het bouwkundig erfgoed (kerk, kasteel en hoeves) en de boomgaarden. Deze boomgaard wordt nog begraasd wat verder bijdraagt aan de historische waarde.


ID: 13546 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Borgloon, Groot-Loon (Borgloon)
Hoogstamboomgaarden gelegen in het noorden van Grootloon. Hoewel ze niet direct aansloten bij de bebouwing staan ze reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) afgebeeld. Binnen de cluster boomgaarden zijn er veel nieuwe aanplanten aanwezig, per perceel een fruitsoort, maar her en der staan nog bomen van oudere generaties boomgaarden. Een notenboomgaard in het midden van het geheel is nog vrijwel volledig en heeft een meidoornhaag. De overige hagen langs de landweg werden grotendeels vervangen door veldesdoornhagen. Op verschillende plaatsen zijn ijzeren hekken aanwezig die bijdragen aan de ensemblewaarde.


ID: 13592 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Borgloon (Borgloon)
Deze kersenboomgaard bestaat uit een variatie van oude bomen en jongere aanplanten ertussen. De boomgaard wordt deels omzoomd door een meidoornhaag en heeft een toegangshek wat bijdraagt tot de ensemblewaarde. De boomgaard wordt voor het eerst weergegeven op de topografische kaart van 1933.


ID: 13555 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Broekom (Borgloon)
Hoogstamboomgaard gelegen in het agrarisch gebied nabij de Romeinse weg. De boomgaard is aangeplant tussen 1930 en 1960, dit sluit nog aan bij de periode van de agrarische geschiedenis waarbij de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en voor commercieel gebruik uitgebaat werden. De boomgaard kent een uitval, maar bestaat nog grotendeels uit diverse fruitsoorten met representatieve groeivormen.


ID: 13585 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Broekom (Borgloon)
Deze houtkant is gelegen op een steil talud van circa 10 meter hoog. Het gaat om een begroeiing van hakhout en opgaande bomen met soorten zoals es, eik en olm. De beplanting diende om het talud te stabiliseren en werd tevens gebruikt als geriefhout.


ID: 13566 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Alfonsstraat (Borgloon)
Hoogstamboomgaard gelegen nabij Bommershoven. De boomgaard bestaat voornamelijk uit kersen. De bomen hebben een representatieve groeivorm en er is weinig uitval, de boomgaard is nog vrij volledig. Deze boomgaard is het eerst afgebeeld op de topografische kaart uit 1960.


ID: 13640 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Alfonsstraat (Borgloon)
Rond het voormalige kerkhof van de parochiekerk Sint-Alfonsus van Bommershoven staat een altijd groene geschoren taxushaag. Deze soort is een typische beplanting in de context van kerken en begraafplaatsen omdat hij door zijn eeuwig groen karakter het eeuwige leven (in de hemel) symboliseert.


ID: 13536 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Alfonsstraat 60 (Borgloon)
Geschoren afsluitingshaag van bruine beuk die de tuin van de dorpswoning tegenover de kerk in Bommershoven afbakent. De haag dateert wellicht van rond de bouw van de woning in het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 13584 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Alfonsstraat 62 (Borgloon)
Deze boomgaard bij de Rode Hoeve past in het historische beeld van de hoeve met een (kleine) hoogstamboomgaard voor eigen consumptie. Deze boomgaarden bestonden veelal uit verschillende fruitsoorten, zoals hier ook nog steeds het geval is. De boomgaard is niet heel oud, maar draagt bij aan de context- en ensemblewaarde met de hoeve en het weiland.