Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

86 resultaten


ID: 13951 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Romeinse Kassei (Borgloon)
Boomgaard met notelaars. Deze boomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw en is bijzonder gaaf en compleet. Matig oude bomen, maar nog volledig plantverband, geen ontbrekende bomen. Omgeven door een meidoornhaag en toegang via ijzeren toegangshek.


ID: 13563 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Sassenbroekstraat (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Er staan verschillende oude bomen met representatieve groeivormen. De context van het gehucht en de hoeves draagt bij aan de ensemblewaarde. Hoewel deze boomgaard niet heel oud is, past dit wel in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. De huidige boomgaarden zijn nog een restant van een groter areaal boomgaarden.


ID: 13617 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Sassenbroekstraat (Borgloon)
Deze notelaarboomgaard in Sassenbroek is gelegen langs een onverharde weg. Ze is grotendeels omgeven door een gave deels gevlochten meidoornhaag. De ligging nabij de voormalige watermolen en grote hoeves draagt bij aan de ensemblewaarde. De haag is reeds zichtbaar op de topografische kaart van 1870, het uiterste westen is dan al een boomgaard, de rest weiland. Op de kaart van 1933 is de volledige boomgaard afgebeeld zoals nu. Hoewel deze boomgaard niet heel oud is, past dit wel in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. De huidige boomgaarden zijn nog een restant van een groter areaal boomgaarden.


ID: 13618 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Sassenbroekstraat 6 (Borgloon)
Deze mooi uitgegroeide notelaar staat op het erf van een boerderij aan de Sassenbroekstraat. De boom heeft een stamomtrek van 218cm.


ID: 13552 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Speelhof (Borgloon)
Dubbele bomenrij van Amerikaanse linde gelegen op het Speelhof in Borgloon. De twee bomenrijen dateren waarschijnlijk van kort na de Tweede Wereldoorlog. De westelijke bomenrij bestaat uit zes bomen waarvan de dikste 93 cm stamomtrek heeft. De oostelijke bomenrij bestaat uit vier bomen.


ID: 13616 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Speelhof (Borgloon)
Op de mottehevel van Borgloon staat deze lindeboom. De burcht van Borgloon was strategisch ingeplant op één van de hoogste heuvels van de omgeving.


ID: 13532 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

St.-Truidersteenweg (Borgloon)
Aaneenschakeling van enkele boomgaarden gelegen langs de Sint-Truidersteenweg nabij Borgloon. Deze beeldbepalende boomgaard wordt omgeven door meidoornhagen en heeft verschillende toegangshekken.


ID: 13544 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Terhove (Borgloon), Kasteelweg (Tongeren)
Bomenrijen van voornamelijk bruine beuk, aangeplant langs de wegen aan de rand van Widooie, in de omgeving van het kasteel van Widooie en het kasteel Terhove. Nabij de straat Widooierlinde staan enkele jonge kastanjebomen in deze bomenrij. De bomenrijen passen bij de parkbeplantingen van het kasteel Terhove en het kasteel van Widooie.


ID: 13624 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Terhove (Borgloon)
Zwarte noot gelegen bovenaan een talud, aan het begin van een holle weg. Een zwarte noot is een opvallende soort voor dergelijke locatie. Wellicht is de boom gerelateerd aan de nabijgelegen eigendommen van het kasteel Terhove. De boom vervult een bakenfunctie.


ID: 13543 | Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Terhove 140-141 (Borgloon)
Deze beuk is gelegen bij het domein Terhove. De beuk staat samen met een aantal verschillende bomen van diverse soorten in een weiland ten zuiden van het eigenlijke park. Deze bomen werden aangeplant om het zicht vanuit het park te trekken en doorzichten te creëren naar het achterliggende Haspengouwse landschap.