Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6668 resultaten


ID: 91400 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Mollestraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Aan weerszijden begroeiing. Reconstructie van 1984 van een oudere kapel die zich oorspronkelijk aan de andere zijde van de oprit bevond. Geelbakstenen volume onder zadeldak (rode mechanische pannen), smeedijzeren kruis op nok.


ID: 91053 | Bouwkundig element

Villa uit de jaren 1950

Nieuwstraat 23 (Kortemark)
Villa uit de jaren 1950. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen tentdak. Brede kroonlijst (vernieuwd) op consoles. Op de hoek, portaalloggia met hoekpijler, erboven uitkragend hoekbalkon op zware consoles.


ID: 91054 | Bouwkundig element

Villa

Nieuwstraat 36 (Kortemark)
Villa volgens het kadaster gebouwd in 1948. Verzorgde voortuin met lage bakstenen muurtjes en buisleuningen en -hekje. Portaal bereikbaar via pad en tredes in natuursteen, aan het portaal buisleuningen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met brede gootlijst boven witgeschilderde betonnen band, links vooruitspringende lagere travee met keldergarage.


ID: 91049 | Bouwkundig element

Dokterswoning Bouciqué

Nieuwstraat 5 (Kortemark)
Voormalige dokterswoning Bouciqué, volgens het kadaster gebouwd in 1961-1962 door G. Bouciqué-Jongbloet, naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter. Bungalowwoning. Horizontaliserend volumespel door middel van op elkaar inspelende balkvolumes van één (praktijk) à twee bouwlagen (woongedeelte) onder platte daken, met lagere verbindingsvolumes. Grote glaspartijen.


ID: 91300 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Vladslostraat 1 (Kortemark)
Hoeve met bewaard erf en schuur. Vernieuwd boerenhuis, bewaard interieur. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): weergave van vier volumes in een U-vormige opstelling, op een erf met boomgaard. Op vandaag zijn de bestanddelen achterin gelegen, ten zuiden van een begraasd erf. Bij de erftoegang bevindt zich een klein witgeschilderd betonnen kapelletje op een dito paal, inscriptie "19 BJB 37", beschaduwd door een linde met meerdere opgaande stammen.


ID: 91056 | Bouwkundig element

Industrieel-archeologisch gebouw

Oudstrijderslaan (Kortemark)
Industrieel-archeologisch gebouw nu deel uitmakend van groot bedrijf met loodsen op ambachtelijke zone. Het resultaat van het kadasteronderzoek is niet eenduidig. Mogelijk is er een link met het tuinbouwbedrijf met broeikassen dat vanaf 1927 wordt opgericht met woonhuis op de Handzamestraat nummer 84 ( J. Segaert).


ID: 91060 | Bouwkundig element

Bronzen gedenkplaat voor priester-dichter Karel Blancke

Pastoor Blanckestraat (Kortemark)
Bronzen gedenkplaat voor priester-dichter Karel Blancke (Wingene, 1849 - Handzame, 1934), naar ontwerp van Maurice Opsommer.


ID: 91059 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Pastoor Blanckestraat 17 (Kortemark)
Vrijstaande pastorie gelegen binnen ruime pastorietuin met moestuin, boomgaard, bloementuin en siertuin. In de tuin, ijzeren contructie voor vlaggenmast. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (blauwe mechanische pannen). Rechts aansluitend, voormalig koetshuis onder lager zadeldak. Achter het koetshuis, halfronde serre (circa 1901) met gietijzeren bindroeden. Langs de Stationsstraat is het perceel afgesloten door een lage bakstenen muur en aan de Pastoor Blanckestraat toegankelijk via een bakstenen portaal centraal in een hoge bakstenen muur met muurvakken en pannen afdekking.


ID: 91241 | Bouwkundig element

Pastorie

Pastoor D.Vanhautestraat 10 (Kortemark)
Pastorie met voortuin met bruine beuk rechts van het huis en links een imposante linde. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1870 en opgevat als een vrijstaand breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. In 1969 werd door de Vlaamse Toeristenbond een bronzen gedenkplaat voor priester-dichter Delfien Vanhaute, naar ontwerp van beeldhouwer Frédéric Minne, geplaatst tegen de voorgevel van de pastorie.


ID: 91245 | Bouwkundig element

School van Sint-Charles

Pastoor D.Vanhautestraat 12, 12A (Kortemark)
Langgestrekt roodbakstenen volume (muurankers) van twee bouwlagen onder zadeldaken, met links het schoolgedeelte en rechts het klooster. Het geheel is van de straat gescheiden door speelplaats (school) en voortuin (klooster). De speelplaats is van de straat afgesloten door een hoge roodbakstenen muur en rechts een schuilplaats onder lessenaarsdak.