Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6669 resultaten


ID: 90986 | Bouwkundig element

Klooster en school Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Hospitaalstraat 24 (Kortemark)
Klooster en school Onze-Lieve-Vrouw van Troost. Hoofdklooster van de Zusters van Liefde van Kortemark. De gebouwen gaan terug op die van een voormalig hospitaal gebouwd vanaf 1858-1859. De hoofdvleugel aan de straat dateert van 1892 (zie jaarsteen). De geschiedenis van dit klooster hangt samen met deze van het OCMW-rusthuis verderop in de Hospitaalstraat. De directeurswoning van het klooster aan de overzijde van de straat maakt deel uit van de site.


ID: 90987 | Bouwkundig element

Burgerhuis met loodsen

Hospitaalstraat 25 (Kortemark)
Burgerhuis met parement uit de jaren 1950 en achtergelegen erf met loodsen van de zagerij en kistenfabriek Demuelenaere. In 1906 bouwt Jules Alfons Demuelenaere-Klinkemallie - wagenmaker te Kortemark sinds 1894 - links achteraan op het erf een mechanische of stoomzagerij. In 1908 bouwt dezelfde eigenaar het huis aan de straatzijde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadiging van de bedrijfsgebouwen, in 1920 heropstart. In 1937 bouwt houthandelaar Andre Gerard Demuelenaere-Vanoverbeke een magazijn rechts op het achtererf.


ID: 90989 | Bouwkundig element

Site van het OCMW-rusthuis

Hospitaalstraat 33 (Kortemark)
Site van het OCMW-rusthuis met restant van oude hoeve die circa 1833 ingericht werd als eerste ouderlingengesticht. De geschiedenis van het OCMW-rusthuis is verbonden met die van het klooster en hospitaal van de zusters van liefde.


ID: 90994 | Bouwkundig element

Mariakapel

Ichtegemstraat (Kortemark)
Witgeschilderd kapelletje van circa 1955. Laag komend zadeldak (blauwe mechanische pannen). Beglaasde nis met Mariabeeldje, bakstenen kruisbekroning. Steen met opschrift: "OLV VAN TROOST/ BID VOOR ONS".


ID: 90991 | Bouwkundig element

Bungalow

Ichtegemstraat 32 (Kortemark)
Eengezinswoning in bungalowstijl van circa 1966, naar het ontwerp van architect Raf Leuridan en gebouwd in opdracht van Frans Goderis, zie bouwaanvraag van 1966.


ID: 91003 | Bouwkundig element

Gevelniskapel

Ieperstraat (Kortemark)
Kapel in nutsgebouw uit het midden van de 20ste eeuw. Beglaasde steekboognis in een omlijsting van gesmoorde zwarte steentjes, dito druiplijst en kruisbekroning. Blauwe hardsteen met opschrift: "O.L.VROUW VAN TROOST BESCHERM ONS". Beeldje Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 91001 | Bouwkundig element

Bungalow

Ieperstraat 28 (Kortemark)
Achteringelegen bungalow met aansluitende tuinaanleg, volgens het kadaster daterend van 1979, naar het ontwerp van architect Marc Vandendries (Veurne) en gebouwd in opdracht van toenmalig burgemeester Daniel Lambrecht, zie bouwaanvraag van 1975. Naar verluidt wordt het ontwerp van architect Marc Vandendries tussen 1975 en 1979 aangepast door de bevriende Georges Messiaen, toen pastoor-leerkracht in het college van Torhout.


ID: 91004 | Bouwkundig element

Villa

Ieperstraat 53 (Kortemark)
Vrijstaand huis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, horende bij de achtergelegen voederfabriek Willaert (de oude fabriek is op het moment van het veldwerk in afbraak). Rode baksteenbouw onder gemansardeerd zadeldak met klimmende dakvensters (rode mechanische pannen), eenvoudige gootlijst.


ID: 91010 | Bouwkundig element

Mariakapelletje

Jan Mioenstraat (Kortemark)
Achterin gelegen site met nieuwbouwvilla, vermoedelijk ter vervanging van een oude hoeve. Bij de erftoegang, geknotte lindeboom en Mariakapelletje. Laag en smal bakstenen kapelletje uit het midden van de 20ste eeuw.


ID: 91299 | Bouwkundig element

Hoeve

Kaaistraat 1 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. Bewaard boerenhuis met rechts aansluitend een stal en aan de achterzijde een parallelle voederkeuken/ varkensstal. Hoeve georganiseerd rond een onverhard erf toegankelijk via onverharde weg, aan de weg gemarkeerd door oude perenboom. De schuur is recent afgebroken. Perceel omhaagd door deels bewaarde gemengde haag (meidoorn, hulst, vlier).