Fabriekscomplex in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Zogenaamde n.v. "J. van Mierlo-Proost & Co. Drukkerijen-kartonnages". Fabriekscomplex onder plat dak, gebouwd circa 1932 naar ontwerp van J. Luyts in de nieuwe zakelijkheid, grenzend aan de Generaal Van Der Meerschstraat. Van 1918-1922 handelszaak van De heer J. van Mierlo-Proost in de Guldensporenlei; eind 1921 samen met Heilige Proost stichting van de zogenaamde n.v. "Lovi", gevestigd naast zijn woonhuis, Oude Vaartstraat/Koning Albertstraat (zie Oude Vaartstraat nummers 28-34); in 1926 ondergebracht in de n.v. "Lityca"; in 1928 ontbonden nadat J. van Mierlo eigenaar werd van alle aandelen; in deze periode stichting van de afdeling "drukkerij-cartonnages"; naar aanleiding van plaatsgebrek in 1932-1934 bouw van een nieuwe fabriek aan de Steenweg op Mol; in 1947 omvorming tot de huidige n.v.

Oudste fabrieksgedeelte: het dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (eertijds voorhal met op bovenverdieping conciërgerie, heden onthaal) en de achteraan aanpalende langgestrekte vleugel van achttien traveeën en één bouwlaag (burelen); ten oosten hiervan gelegen fabrieksgebouwen met betonnen skelet en baksteenbouw (eertijds drukkerij en cartonnage); de langs de Generaal Van Der Meerschstraat (nummer 2) gelegen magazijnen, garage, smidse en tweede conciërgerie van twee traveeën en twee bouwlagen. In de loop van de 20ste eeuw gestadig aanpassingen en uitbreidingen onder meer bepaalde open ruimtes tussen de volumes inmiddels overdekt door middel van metalen overkappingen.

Sobere, bakstenen lijstgevels met verspringende gevelvlakken, afgeronde hoeken en decoratieve metselverbanden, eindigend op tegelband of muurkappen. Rechthoekige vensters met afgeschuinde, bakstenen dorpels en betonnen latei, overwegend nog met origineel houtwerk of metalen verdeling. Houten deuren met reliëfglas en decoratief ijzerwerk onder betonnen luifel.

Interieur. Inkomhal met wanden van marbriet, ingebouwde verlichting, bronzen plaat met portret van J. van Mierlo-Proost naar ontwerp van V. Avonds; kantoorgang met kleurrijke tegelvloer, wanden van imitatieleer met bovenaan vensterbanden voor inval van daglicht.

• S.A.T., Bouw., 1932, doss. 135.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle