Twee arbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sleutelstraat

Beschrijving

Arbeiderswoningen van het enkelhuistype gelegen tegenover de brouwerij "De Sleutel". Op deze plaats stond vermoedelijk circa 1900 de herberg "Den Turk", later genaamd "IJzer". Tussen deze woningen en het Sint-Jansplein stonden de woningen genaamd "Hoorn" en "Duif". "De Duif" was gelegen op hoek met het Sint-Jansplein en werd reeds vermeld in 1397, en nog in 1880 werd het aangeduid onder deze benaming. "Den Hoorn" komt reeds voor vanaf 1412, onder de benaming "De Drie Papegaaikens" in 1567 en onder de benaming "De Posthorekens" in 1713. In het vierde kwart van de 18de eeuw werd het gesplitst in vier woningen.

Lijstgevels van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw. Nummer 24, vermoedelijk oorspronkelijk bepleisterd. Rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpels, vernieuwd houtwerk. Nummer 26, bepleisterd en beschilderd en op gepikte plint. Beluikte rechthoekige vensters en dito deur met arduinen dorpels, bewaard houtwerk.

• VAN PASSEN R., Geschiedenis van Kontich, uitgave gemeentebestuur Kontich, 1964, p. 655.
  • VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 182, 183, 190, 191, 294, 303, 498, 579.

Auteurs: Wylleman, Linda