erfgoedobject

Stalijzerhoeve

bouwkundig / landschappelijk element
ID
16065
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16065

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stalijzerhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Stalijzerhoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stalijzerhoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Stalijzerhoeve". Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen rondom onverhard erf; bakstenen stoep voor het boerenhuis. Ten oosten, met bomen afgezoomde rest van omwalling. Ten noorden, boomgaard.

Ten noorden, boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons met tussenliggende tandlijst en hanggoot, gedateerd 1818 door middel van muurankers in erfgevel. Verankerde gele baksteenbouw. Dubbelhuistype. Rechthoekige muuropeningen gevat in getoogde omlijsting met afzaat en doorlopende lekdrempel. Bewaard interessant houtwerk. Beluikte houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling, schuiframen en geprofileerde wisseldorpel met tandlijst. Recentere paneeldeur met kozijn, deels beglaasd en voorzien van twee gestileerde gesmeed ijzeren hekjes, gestrekte tussendorpel en tweedelig bovenlicht, getralied aan binnenzijde. Onderkelderde achtergevel; rechthoekige kelderopeningen met getralied kozijn in getoogde omlijsting. Beluikte rechthoekige vensters in getoogde omlijsting; twee middenvensters met houten kloosterkozijn; linker- en rechter vensters met houten bolkozijn; alle met kleine roedeverdeling, schuiframen en geprofileerde wisseldorpel. Zijgevels: soortgelijke zoldervensters met houten kruiskozijn. Recent laag aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.

Ten zuiden, 19de-eeuwse stalvleugel (nok parallel aan het boerenhuis) zonder verdere noemenswaardigheden. Ten oosten bevond zich eertijds een haaks nutsgebouw onder meer bakhuis (?) van 1818 volgens foto uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

  • VIERIN J., Over de landelijke woning aan de Vlaamsche kust. Kenteekens der Bouwwijze van de Streek, Brussel, 1921.

Bron: DELEPIERE A.-M. & LION M. met medewerking van HUYS M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8n, Brussel - Gent.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Omgeving van de hoeve

Op de kabinetskaart van de Ferraris is de hoeve een van de talrijke omwalde sites in het landbouwgebied rond het dorp Leisele. Bij de hoeve lag een boomgaard en de akkers en weilanden waren afgeboord met hagen en houtkanten. Langs de hoeve passeerde een voetweg, het Staevel wegeltje, die van bij de molen van Leisele dwars over de akkers naar het zuidoosten liep. De omwalling bleef grotendeels intact tijdens de 19de eeuw maar tegen het midden van de 20ste eeuw was enkel een deel in het zuidoosten nog bewaard. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd ook het wegtracé bij de hoeve aangepast en verdween de voetweg. Tot de jaren 1990 lag er ten noorden van de hoeve een boomgaard.

Vandaag is de vijver ten zuidoosten van de hoeve het enige relict van de historische walgracht. Rondom de vijver staan enkele knotwilgen en populieren, de rest van het tuinperceel is ingericht als weiland.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Topografische kaarten van België, Tweede editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1880-1884, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Hoevegebouwen

Van de losse bestanddelen resteert enkel de representatieve, 19de-eeuwse boerenwoning. De overige hoevegebouwen, zoals vermeld in de inventaristekst van 1982, werden gesloopt.

  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000-2003, Kerselaarstraat 1, Alveringem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 8 november 2021).
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stalijzerhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/16065 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.