Station Adinkerke-De Panne

Gemeente De Panne

• Actualisatie De Panne (actualisaties: 24-06-2008 - 24-06-2008).
  • Adrescontrole De Panne (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie De Panne (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 28-05-1982).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Adinkerke-De Panne

Beschrijving

Nummer. 7. "Station Adinkerke-De Panne", cf. opschrift boven inkom. 1870: spoorlijn Lichtervelde-Veurne doorgetrokken tot Adinkerke; eerste station van Adinkerke in gebruik. Bouw van tweede station in 1913 door gebroeders Follet (De Panne) naar ontwerp van architect J. Viérin (Brugge) van 1907 (?). Imposant gebouw van gele baksteen op natuurstenen sokkel met gebruik van Euvillesteen voor rechtstanden, ontlastingsbogen, kozijnen, negblokken, kordons, enz. Onder afgewolfde zadeldaken (leipannen) in een Normandisch getinte stijl, cf. pseudo-vakwerk. Witbeschilderd houtwerk. Symmetrische opbouw: centrale, vooruitspringende inkomhal, geaccentueerd door middel van centraal korfbogig dakvenster onder wolvedak met windborden en pseudo-vakwerk; al dan niet gekoppelde rond- en korfboogvormige muuropeningen. Wapenschild (halfverheven beeldhouwwerk) met opschrift "Eendracht maakt macht" in banderolles, boven de deur; lauwer en inscriptie "Tempus fugit" in de top. Stenen wapenschild in zijgevels. Ietwat soberder uitgewerkte zijvleugels, als tegenhangers van de inkomhal; typerend korfbogig dakvenster onder wolvedak met pseudovakwerk en windborden cf. centraal gedeelte. Flankerende traveeën voorzien van rechthoekige twee- en drielichten onder gekoppelde rondbogen in geprofileerde korfboognis, rustend op vermelde sokkel. Kleine roedenverdeling algemeen.

Interieur: houten tongewelf boven de inkomhal; zandstenen, korfbogige nissen en -doorgangen met afgeschuind beloop eindigend op ezelsoor en druiplijst, al dan niet rustend op witstenen hoofden; wachtzaal, eveneens met houten tongewelf en neogotische schouw; overige ruimten voorzien van vlakke zoldering met moer- en kinderbalken op geprofileerde sloffen.

• SCHAKMAN M., De spoorlijn van Lichtervelde naar Veurne (Bachten de Kupe, XXI, 1979, pagina's 64-66).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie