erfgoedobject

Stadswoningen van de antisocialistische samenwerkende maatschappij Het Volk

bouwkundig element
ID
18268
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18268

Juridische gevolgen

Beschrijving

Volgens bouwaanvraag gebouwencomplex met drie huizen, kolenmagazijn en bakkerij van de zogenaamde "antisocialistische samenwerkende maatschappij Het Volk", daterend van 1906.

De woonhuizen van drie bouwlagen begrenzen de bakstenen gevelwand: links twee huizen volgens repeterend schema en rechts overbouwde doorgang en een derde huis. Tussenin bevindt zich de straatgevel van één bouwlaag van het kolenmagazijn, geritmeerd door zes traveeën. Rechthoekige nissen, in tweede en vijfde travee licht vooruitspringende poortrisalieten met steekboogpoorten en bekronend driehoekig fronton.

Vrij eenvoudige huisgevelopstand: benedenvenster en deur gevat in steekboog, bovenverdieping voorzien van rechthoekige nis met rechthoekige en rondboogvensters.

De voormalige bakkerijgebouwen liggen achterin de binnenkoer. Kleine achteruitgang in de Wilgestraat.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1906/B/9.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van het ensemble zijn vandaag enkel de twee linkse woonhuizen volgens repeterend schema bewaard. Het kolenmagazijn, het huis rechts en de achterliggende bakkerij werden gesloopt en vervangen door een appartementsgebouw.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen van de antisocialistische samenwerkende maatschappij Het Volk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18268 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.