is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen van de antisocialistische samenwerkende maatschappij Het Volk
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie stadswoningen, kolenmagazijn en bakkerij van de antisocialistische samenwerkende maatschappij Het Volk
Deze vaststelling was geldig van tot
Volgens bouwaanvraag gebouwencomplex met drie huizen, kolenmagazijn en bakkerij van de zogenaamde "antisocialistische samenwerkende maatschappij Het Volk", daterend van 1906.
De woonhuizen van drie bouwlagen begrenzen de bakstenen gevelwand: links twee huizen volgens repeterend schema en rechts overbouwde doorgang en een derde huis. Tussenin bevindt zich de straatgevel van één bouwlaag van het kolenmagazijn, geritmeerd door zes traveeën. Rechthoekige nissen, in tweede en vijfde travee licht vooruitspringende poortrisalieten met steekboogpoorten en bekronend driehoekig fronton.
Vrij eenvoudige huisgevelopstand: benedenvenster en deur gevat in steekboog, bovenverdieping voorzien van rechthoekige nis met rechthoekige en rondboogvensters.
De voormalige bakkerijgebouwen liggen achterin de binnenkoer. Kleine achteruitgang in de Wilgestraat.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Van het ensemble zijn vandaag enkel de twee linkse woonhuizen volgens repeterend schema bewaard. Het kolenmagazijn, het huis rechts en de achterliggende bakkerij werden gesloopt en vervangen door een appartementsgebouw.