Klein hoevetje, dat al in de 18de eeuw op deze locatie aanwezig is, zie eerste weergave op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal en thans bewaard in het Rijksarchief van Kortrijk. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), staat de hoeve afgebeeld met drie losse volumes rondom een centraal erf. Tegen het eerste kwart van de 19de eeuw is het meest zuidelijk gelegen volume afgebroken zie primitief kadasterplan (circa 1835) en volgens het kadaster worden het woonhuis en het bijgebouw in 1904 volledig herbouwd. De herbouwde hoeve wordt weergegeven op het kadastraal plan van 1920 uit het Rijksarchief te Kortrijk. In 1945 wordt rechtover het woonhuis een broeikas bijgebouwd en worden het woonhuis met bijgebouw uitgebreid.
Wit beschilderd éénlaags woonhuis van verankerde baksteen met een recente plint van imitatiebreuksteen en afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen. Rechthoekige openingen onder strek; in het oosten, kleinere deur naar mogelijke bergruimte. De achtergevel wijst op de aanwezigheid van een opkamertje aan de oostkant.
Ten westen aangebouwd lager volume onder golfplaten zadeldak en met dubbele poort. Recente luiken. Verhard erf met grint. Sterk begroeid bijgebouw.
Rijksarchief Kortrijk, Modern gemeentearchief Harelbeke, nr. 19: Kadastraal plan Sectie C, 1920.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1904/27.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)