erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
205021
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205021

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dieper gelegen, in oorsprong 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk vanaf de Deerlijksesteenweg en de Amerikalaan.

Historiek

Op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal, bestaat de hoeve uit het boerenhuis, de schuur, de stallingen en een klein landgebouw (vermoedelijk bakhuis). De hoeve is in 1768 eigendom van Joannes Ghesquiere en is enkel bereikbaar via de erfoprit vanaf de toenmalige Deerlijksesteenweg.

Op het primitief kadasterplan (circa 1835) is de hoeve uitgebreid met een tweede kleiner landgebouw; circa 1835 eigendom van de kinderen van landbouwer Jan Ghekiere. In 1915 verkoopt Colette Bruneel uit Kortrijk de hoeve aan de familie De Prey.

Het kadaster registreert pas in 1953 een eerste verbouwing van de hoeve; de familie Veys laat het boerenhuis vergroten en verkoopt een gedeelte van de erfoprit vanaf de Deerlijksesteenweg.

Beschrijving

Lange erfoprit vanaf de Deerlijksesteenweg, tweede erftoegang vanaf de Amerikalaan. Hoeve met losse bestanddelen, gelegen rondom een centraal erf en weinig zichtbaar vanaf de openbare weg.

Gerenoveerd boerenhuis aan de noordzijde van het erf; éénlaagse baksteenbouw onder een zadeldak met golfplaten (vernieuwd houtwerk). Dwarsschuur aan de westzijde van het erf, aansluitend en haaks op het boerenhuis. Er tegenaan gebouwd, lagere stal onder zwarte pannen bedaking. Stal aan de zuidzijde en recentere, driebeukige (vlas?)schuur met hoger opgetrokken erfgevel aan de oostzijde van het erf.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1953/105.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Legger, Harelbeke, artikel 1057.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1933: Vierde carte figurative van den vierden canton genaemt Wijde Gracht palende west ten suyden den volgenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205021 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.