Het Lindenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Lindenhof

Beschrijving

Achterin gelegen 19de-eeuwse hoeve zogenaamd "HET LINDENHOF " zie opschrift. Bestaande uit boerenwoning, schuur, stal en bakhuis in U-vormige opstelling rondom een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf, toegankelijk via een lange gekiezelde erfoprit. Naamgeving verwijzend naar twee (nu verdwenen) erflindes. Notelaar tussen schuur en boerenwoning.

Volgens het kadaster opgetrokken in 1852 na afbraak van een tweewoonst die al was weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834). Bouwheer is de weduwe van de Brugse bankier Felix Dujardin. In 1879 laat de toenmalige eigenaar, bankier Talboom-Delebecque uit Sint Niklaas een bakhuis bijbouwen ten zuiden van de boerenwoning.

Ten zuiden van het erf, boerenwoning. Verankerde, rode baksteenbouw van drie traveeën met twee opkamertraveeën onder licht geknikt zadeldak (rode, mechanische pannen). Zwart gepekte plint en kwartronde bakstenen lijst onder dakoverstek. Drie aangepaste muuropeningen onder betonnen latei, twee beluikte opkamervensters onder getoogde strek met daaronder twee keldervensters onder getoogde strek. Linker zijgevel met twee beluikte laadopeningen onder licht getoogde strek. Rechts aangebouwd laag volume van een travee onder lessenaarsdak.

Ten zuiden van het erf, bakhuis. Roodbakstenen volume van twee traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met groen geschilderde gebogen windveer. Muuropeningen onder licht getoogde strek, bewaarde deuren en luik.

Ten noordwesten van het erf, stal. Verankerde, rode baksteenbouw van acht traveeën onder zadeldak (recente rode, mechanische pannen). Vier deuren en drie stalvenster onder getoogde strek, lagere deur. Rechter traveeën met bewaarde strekken van gedichte deuropeningen. Linker zijgevel met beluikte laadopening. Vernieuwd groen geschilderd houtwerk.

Ten noordoosten van het erf, schuur. Donkerrode baksteenbouw onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Dwarsdoorrit met staalplaten poort. Verstoord metselwerk met daarin recenter stalvenster en –deur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1854/6, 1880/11.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie