• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Woning waarvan de kern vermoedelijk opklimt tot de 18de eeuw en die samen met nummer 5 in het derde kwart van de 19de eeuw werd voorzien van de huidige lijstgevel.

In de 16de eeuw is de herberg "'t Schaeck" gelegen op de hoek met de dorpplaats. Eind 16de- en begin 17de-eeuwse kerkrekeningen vermelden de verwoesting van de landgebouwen van de herberg. De herberg "'t Schaeck" wordt voor het eerst weergegeven op de kaart van de heerlijkheid Het Vijve-Ensche, opgemaakt door Louys de Bersacques in 1642. In het landboek van Sint-Eloois-Vijve van 1764 vermeld als de "drijehouckte behuijsde erfve ghenaemt het Schaek". Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt voor het eerst aaneengesloten bebouwing weergegeven aan het begin van de straat. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft een grote en kleine woning weer, eigendom van weduwe De Bruyne (de kleine woning komt overeen met het rechtergedeelte van nummer 5, zie hoger zadeldak, de grote woning met nummer 3 + het linkergedeelte van nummer 5, zie lager zadeldak). In 1836 wordt de grote woning opgesplitst in drie woningen in opdracht van slager Frederik Courtens (de middelste woning komt overeen met nummer 3); de rechterwoning van 1836 wordt vóór 1859 gevoegd bij kleine woning die afgebeeld staat op het primitief kadasterplan (nummer 5). In het derde kwart van de 19de eeuw worden de woningen voorzien van de huidige gevelafwerking (nummers 3-5). De oorspronkelijke gevel van nummer 3 wordt weergegeven met winkelpui ter hoogte van de twee linkertraveeën op een prentkaart van circa 1905.

Bakstenen woning onder pannen zadeldak. Bepleisterde en grijs beschilderde lijstgevel, verlevendigd door geprofileerde vensteromlijstingen met decoratieve sluitsteen en rustend op diamantkoppen, en de beraapte deuromlijsting voorzien van een sluitsteen met diamantkop. De woning vormt in oorsprong één geheel met nummer 5, zie beraapte gevelbegrenzing links. Rechthoekige openingen met bewaard houtwerk, onder meer schuifraam op de begane grond.

Nummer 5 met gelijkaardige gevelafwerking, doch met verbouwde begane grond, zie winkelpui. Achtergelegen bakstenen bijgebouw onder pannen bedaking met korfboogpoort aan de kant van het Sint-Elooisplein.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1836/7, 1862/6.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds de Plotho, nr. 515: Vijfve Ainsche in de prochie van Waregem beginnende opde straete soomen van Vijfve naer de Hoochmuelen gaet, in Registre rentes seigneur dans la seigneurie dite 't Vijfhaemsche dans la commune de Waereghem, Louys de Bersacques, 1642.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Eloois-Vijve, nr. 4: Ommeloper van Sint-Eloois-Vijve, opgemaakt door F. De Bal en C. Steur, gezworen landmeters van de Kasselrij Kortrijk, 1764.
  • COUDIJZER M., Zo was Sint-Eloois-Vijve, s.l., 1985, p. 25.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie