Boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Dwars op de weg gelegen boerenarbeiderswoningen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft op de plaats van de huidige woningen een landgebouw weer. Volgens het kadaster wordt dit landgebouw vóór 1861 door landbouwer Augustus Vanpaemel omgevormd in twee woningen (nummer 88). In 1888 worden beide woningen gereconstrueerd in opdracht van zijn weduwe en kinderen; in het verlengde van de woningen wordt een landgebouw opgetrokken (nummer 90). Uitgebreid in de eerste helft van de 20ste eeuw met de vrijstaande stal.

Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Woningen van anderhalve bouwlaag; wit beschilderde voorgevel voorzien van rechthoekige openingen (vernieuwd houtwerk); deels gedichte vensters ter hoogte van de halve verdieping. Vrijstaand stalgebouw met kopgevel met twee staldeuren en laadluik.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1864/10, 1889/3.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie