Beschrijving

Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen. Site minstens opklimmend tot de 17de eeuw, doch gebouwenbestand bestaande uit een eind 18de- of begin 19de-eeuwse schuur, een eind 19de-eeuws bakhuis en een boerenhuis en landgebouwen uit de jaren 1930.

Historiek

17de eeuw. De hoeve wordt voor het eerst weergegeven op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën.

18de eeuw. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, bestaat de hoeve uit een boerenhuis aan de noordzijde en een schuur aan de zuidzijde van het erf. Volgens het landboek van Beveren bij Harelbeke, opgemaakt door J.B. Bouin in 1768, is de hoeve op dat ogenblik eigendom van Guillaume Algoet.

19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) wordt de schuur aan de zuidzijde van het erf niet meer afgebeeld; weergave van de huidige schuur aan de westzijde van het erf. De hoeve is circa 1834 eigendom van Marie Declercq. Volgens het kadaster wordt in 1894 het bakhuis opgetrokken achter de schuur (registratie in 1903).

20ste eeuw. Volgens het kadaster laat landbouwer Emeric Van Dorpe in 1936 het boerenhuis herbouwen en twee langgerekte landgebouwen ten noorden van het boerenhuis optrekken. In 1948 bouwt hij nog een hangar schuin achter de schuur.

Beschrijving

Lage, met grind verharde erfoprit tussen de akkers. Erftoegang met ijzeren toegangshek tussen bakstenen pijlers.

Boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een pannen zadeldak. Rechthoekige openingen onder witgeschilderde, betonnen lateien met bewaard houtwerk (onder meer schuifraam). Linkertravee met recente erkeruitbouw onder platte bedaking op de begane grond. Rechterzijgevel met laadluik ter hoogte van de zolderverdieping met bovengelegen katrolsysteem onder zadeldakje.

Schuur aan de westzijde van het erf, gelegen achter een recente uitbreiding. Baksteenbouw onder een overkragend zadeldak bedekt met rode, Vlaamse pannen. Het eind 19de-eeuws bakhuis achter de schuur en de overige bijgebouwen zijn niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Beveren-Leie, 1936/11, 1948/14.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 559: Figuratieve kaart van de rentegronden onder Sint-Pieters heerlijkheid van de hand van pastoor Gudwalus van der Mariën, 1675.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie