erfgoedobject

Pastorie en achtergelegen naaischool

bouwkundig element
ID: 208575   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208575

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie van de parochie "De Mokker" en er achter gelegen vroegere naaischool. Volgens het kadaster is de pastorie in 1929 gebouwd door de kerkfabriek van "De Mokker". Voordien was de grond waaruit ook het kerkhof komt eigendom van d’ Arenberg Charles Prosper. De naaischool of de beroepsschool Sint-Anna voor meisjes werd in 1924 opgericht door pastoorsmeid Virginie Vierendeels. Actief in de periode 1924-1934. Circa 1950 omvorming tot parochiehuis "Mariazaal". In 1987-2008 in gebruik als buurthuis.

Bakstenen, verankerd gebouw op T-vormige plattegrond, grijsgeschilderde gecementeerde plint. Twee bouwlagen onder zadeldaken (rode mechanische pannen, gootlijst op klossen). De linker zijgevel loopt op in een puntgevel met overkragende windborden. Bij dit risaliet sluit een travee onder lessenaarsdakje aan waarin het verdiept portaal opgenomen is. Getoogde muuropeningen onder strek, blauwhardstenen aanzet- en sluitstenen. Rondbogig zoldervenster, portaal en heiligennis. Het portaal en de nis zijn uitgewerkt met druiplijst. In de grote nis, beeld van de Goede Herder. Bewaarde rondboogdeur met beglaasd bovendeel met kleine roedeverdeling, voorts vernieuwd houtwerk.

Achter gelegen naaischool onder overkragend zadeldak (rode mechanische pannen). Getoogde muuropeningen onder strek, deur en grote klasramen. Bewaard houtwerk met drieledige indeling, kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1929/6.
  • De Kooklarenoeneroute, Gemeentebestuur Koekelare, 1990, p. 16.
  • HEUS J., Arenberg en Koekelare, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 5, 1997, p. 79-83.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie en achtergelegen naaischool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208575 (Geraadpleegd op 02-07-2020)