erfgoedobject

Pastorie en naaischool

bouwkundig element
ID
208575
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208575

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie van de parochie "De Mokker" en er achter gelegen vroegere naaischool. Volgens het kadaster is de pastorie in 1929 gebouwd door de kerkfabriek van "De Mokker". Voordien was de grond waaruit ook het kerkhof komt eigendom van d’ Arenberg Charles Prosper. De naaischool of de beroepsschool Sint-Anna voor meisjes werd in 1924 opgericht door pastoorsmeid Virginie Vierendeels. Actief in de periode 1924-1934. Circa 1950 omvorming tot parochiehuis "Mariazaal". In 1987-2008 in gebruik als buurthuis.

Bakstenen, verankerd gebouw op T-vormige plattegrond, grijsgeschilderde gecementeerde plint. Twee bouwlagen onder zadeldaken (rode mechanische pannen, gootlijst op klossen). De linker zijgevel loopt op in een puntgevel met overkragende windborden. Bij dit risaliet sluit een travee onder lessenaarsdakje aan waarin het verdiept portaal opgenomen is. Getoogde muuropeningen onder strek, blauwhardstenen aanzet- en sluitstenen. Rondbogig zoldervenster, portaal en heiligennis. Het portaal en de nis zijn uitgewerkt met druiplijst. In de grote nis, beeld van de Goede Herder. Bewaarde rondboogdeur met beglaasd bovendeel met kleine roedeverdeling, voorts vernieuwd houtwerk.

Achter gelegen naaischool onder overkragend zadeldak (rode mechanische pannen). Getoogde muuropeningen onder strek, deur en grote klasramen. Bewaard houtwerk met drieledige indeling, kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1929/6.
  • De Kooklarenoeneroute, Gemeentebestuur Koekelare, 1990, p. 16.
  • HEUS J., Arenberg en Koekelare, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 5, 1997, p. 79-83.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie en naaischool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208575 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.