Vlassite

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlassite

Beschrijving

Vlassite uit de jaren 1940 met roterij, zwingelarij en vlasschuren, gelegen links van de woning nummer 165.

Historiek

Volgens het kadaster laat vlashandelaar Remi Lavens in 1931 een magazijn bouwen. Een studie met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen vermeldt dat vlasverwerker Remi Lavens in 1941 over twee en vlasfabrikant Georges Lavens over drie zwingelmolens beschikt. In 1944 wordt het magazijn van 1931 door vlaskoopman Georges Lavens vergroot tot een vlasfabriek met roterij, zwingelarij en vlasschuur. In 1950-1951 wordt de woning (nummer 165) opgetrokken rechts van de vlasschuur. In de jaren 1950 wordt de schuur tegen de noordgevel van de zwingelarij opgetrokken (zie kaart van het Nationaal Geografisch Instituut van 1959-1961) en in de jaren 1960 of eerste helft van de jaren 1970 de vrijstaande, achtergelegen schuur (zie kaart van het Nationaal Geografisch Instituut van 1974). Op de foto's van de inventaris van het vlaserfgoed (2004) is de bakstenen schoorsteen op de stokerij nog te zien.

Beschrijving

Enkelzijdige roterij van 1944, gelegen aan de straatkant. Betonnen roterij met vier rootkamers en een bovengelegen waterbak. Straatgevel met vier ijzeren schuifdeuren op hangrail, klimijzers, twee inkepingen met telkens twee kijkgaten en inscriptie "MODEST DESPRIET BETON HARELBEKE" (aannemer). Stookplaats met daarboven een tweede waterbak en het bewaarde onderste gedeelte van de bakstenen schoorsteen met metalen banden.

Driebeukige vlasschuur van 1944 aan de straatzijde, rechts van de roterij. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met de straat). Straatgevel met centrale vernieuwde poort (bewaarde hangrail van de verdwenen poort) met bovenliggende, bakstenen rondboognis met Christusbeeld.

Achter de roterij en de stookplaats bevindt zich de zwingelarij van 1944. Betonskeletbouw opgevuld met rode baksteen onder platte bedaking. Rechthoekige openingen onder betonnen lateien. IJzeren schuifpoort op hangrail aan de achterzijde. Betonnen buitentrap aan de zuidwestzijde.

Vlasschuur uit de jaren 1950 onder zadeldak, aangebouwd tegen de achterzijde van de zwingelarij. Baksteenbouw onder golfplaten zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Westelijke kopgevel met grote schuifpoort op hangrail.

Vrijstaande vlasschuur achteraan de site uit de jaren 1960-1970. Constructie van betonplaten onder golfplaten zadeldak. Centrale schuifpoort op hangrail aan de voorzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1931/28, 1944/14, 1950/32.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche DES011.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 81.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie