erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
208717
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208717
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve, de oprijlaan is afgezoomd met populieren. Omgevende weides met opgaande bomen en boomgaard, restant van poel (hellend terrein). Erftoegang via ijzeren hekken tussen betonnen pijlers. Bij de opname in de inventaris (november 2008) verkeerde de hoeve in een vervallen toestand. In het najaar van 2009 was een renovatie aan de gang.

Volgens het kadaster wordt de hoeve gebouwd in 1850: drie vrijstaande gebouwen in een U-vormige opstelling. Volgens de mutatieschets van 1942 wordt vóór 1932 het noordelijke nutsgebouw verlengd naar het oosten toe en een klein nutsgebouw bijgebouwd.

Roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode en blauw geglazuurde Vlaamse pannen, mechanische pannen bij de schuur).

Ten oosten van het erf, boerenhuis van circa 1850, geknikte dakoverstek. Witgeschilderde erfgevel: getoogde muuropeningen onder strek, onderdorpels in blauwe hardsteen. Rechts bewaard houtwerk van vensters en deur: T-indeling met grote roedeverdeling, bewaarde luikduimen. Linker zijgevel met aandak en muurvlechtingen, in de geveltop twee vensters met schuiframen en kleine roedeverdeling, sporen van datering: "0" in grijs gesmoorde baksteentjes (1850?). Achtergevel: getoogde muuropeningen onder strek, bewaard houtwerk met schuiframen met kleine roedeverdeling. Achter het huis, nutsgebouw.

Ten noorden van het erf, stalling van circa 1850, oostelijk uitgebreid vóór 1932 (zie binnenmuur met vlechtingen). In november 2008 erg vervallen toestand (dak gedeeltelijk ingestort). Getoogde muuropeningen, bewaard roodbeschilderd houtwerk. Dakoverstek oorspronkelijk op modillons. Samengestelde kapconstructie van schaar- en nokgebintes.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur van circa 1850. Zijgevels (deel) in rode baksteen. De erfgevel in gele baksteen, wellicht als verstening van een wand in stijl- en regelwerk met beplanking. Hoge schuurpoort, rechts wagenhuistravee. Linker zijgevel met vlechtingen en uilengat.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1850/61, 1942/122.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208717 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.