erfgoedobject

Pijlerkapel Ster der Zee

bouwkundig element
ID
209900
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209900

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pijlerkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw zogenaamd "Ster der Zee", in de volksmond "Heidelbergkapelletje" genoemd. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Kapel oorspronkelijk opgericht in 1942-1943 door de bewoners van de wijk Heidelberg als dankbaarheid om het gespaard blijven van de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kapel staat oorspronkelijk op grond van houthandelaar L. Mathieu die de herberg "Heidelberg" bewoont. Het beeld wordt geschonken door de monniken van de abdij van Zevenkerken (zie Brugge, Sint-Andries). De kapel wordt gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Ster-der-Zee, naar analogie met het beeld in de koepel van de abdij van Zevenkerken. In 1992 verhuist de kapel na een verbreding van de Torhoutsesteenweg naar de huidige locatie midden een grasveldje voor nummer 37 en wordt gerestaureerd.

Witbeschilderde baksteen onder zadeldakje (mechanische pannen). Beeldnis onder mijterboog.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Loppem, s.l., s.d., nummer 3.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: kapellen in Loppem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jaargang 23, nummer 3, 2002, p. 110.
  • Heidelbergkapel te Loppem ingezegend, in Kapel en beeld, jaargang 45, 1993, nummer 1, p. 7-8.
  • VERVENNE A., De parochie Sint-Martinus te Loppem en haar pastoors van 1300 tot heden, Loppem, 1980, p. 139.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pijlerkapel Ster der Zee [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209900 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.