is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pijlerkapel Ster der Zee
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pijlerkapel Ster der Zee
Deze vaststelling was geldig van tot
Pijlerkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw zogenaamd "Ster der Zee", in de volksmond "Heidelbergkapelletje" genoemd. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.
Kapel oorspronkelijk opgericht in 1942-1943 door de bewoners van de wijk Heidelberg als dankbaarheid om het gespaard blijven van de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kapel staat oorspronkelijk op grond van houthandelaar L. Mathieu die de herberg "Heidelberg" bewoont. Het beeld wordt geschonken door de monniken van de abdij van Zevenkerken (zie Brugge, Sint-Andries). De kapel wordt gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Ster-der-Zee, naar analogie met het beeld in de koepel van de abdij van Zevenkerken. In 1992 verhuist de kapel na een verbreding van de Torhoutsesteenweg naar de huidige locatie midden een grasveldje voor nummer 37 en wordt gerestaureerd.
Witbeschilderde baksteen onder zadeldakje (mechanische pannen). Beeldnis onder mijterboog.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)