erfgoedobject

Boerenwoning en bakhuis

bouwkundig element
ID
211754
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211754

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve, vermoedelijk "Goed Ter Walhout", bestaande uit 18de-eeuws boerenhuis met mogelijk oudere kern en eind-18de- begin-19de-eeuws landgebouw, op oudere site. Gelegen op het einde van de straat, langs een doodlopend straatdeel vlakbij de grens met Meulebeke.

Eén van de oudste hoeves te Pittem, met een vroegste schriftelijke vermelding in 1247. In het landboek van Pittem (1761) worden twee volumes weergeven, een volume grosso modo op de plaats van het huidige woonhuis en een haaks ingeplant volume ten oosten daarvan. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is het tweede volume verdwenen en vervangen door een landgebouw parallel met de straat. Daarnaast worden twee kleine volumes, waaronder een bakhuis weergegeven ten noorden van het woonhuis. In 1870 wordt een vergroting van het landgebouw, met een uitbouw langs erfzijde gerealiseerd.

Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een ijzeren hek tussen betonpijlers. Ten noorden het woonhuis onder zadeldak in mechanische pannen. Rode baksteenbouw met gewijzigde, thans rechthoekige en verlaagde muuropeningen aan zuidzijde. Noordgevel met rechte muuropeningen onder een houten latei. Houtwerk met bovenlicht voorzien van verticale roedeverdeling. Oostelijke zijgevel met vlechtingen, een gedichte oculus en uitvliegopeningen in de top. Aangebouwd stalletje onder lessenaarsdak.

Aan noordzijde bevindt zich een bakhuis uit rode bakstenen, onder een zadeldak in Vlaamse pannen. Getoogde muuropeningen, onder meer later gewijzigd.

Langs de straat gelegen half ingestorte landgebouw in rode bakstenen, onder een zadeldak in Vlaamse en mechanische pannen, met houten poort en asemgaten (deels gedicht). Later ingebrachte stalvensters onder een houten latei. Bouwnaad ter hoogte van de aanbouw uit 1870. Wagenhuis aan erfzijde.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1870/4.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem, door D. Seghers, 1761, kaart 34.

Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Enkel boerenhuis en bakhuis zijn bewaard. Van de andere hoevegebouwen blijft niets meer over.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenwoning en bakhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/211754 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.