Hoeve met voornamelijk 19de-eeuwse bestanddelen op oudere site, minimaal opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, want met drie volumes afgebeeld in het landboek van Pittem van 1761. Het primitief kadasterplan (circa 1830) toont twee haaks op elkaar ingeplante hoevegebouwen en twee bijgebouwtjes, waaronder een bakhuis. Circa 1869 wordt het woonhuis afgebroken en een nieuwe woning gebouwd aan oostzijde van het perceel, dicht bij de weg. Er wordt tevens een nieuw landgebouw opgetrokken ten zuidwesten daarvan. In 1884 wordt het oude landgebouw afgebroken en een nieuw volume gebouwd ten noorden van het erf. Circa 1904 laat men een bijgebouwtje, reeds afgebeeld op het primitief plan (circa 1830) afbreken en nieuw gebouwtje optrekken ten zuiden van de woning.
Hoeve uit losse bestanddelen, in U-vormige constellatie, deels afgesloten van de straat door een meidoornhaag. Erf in losse verharding en deels bewaarde kasseibestrating, toegankelijk via een ijzeren hek tussen betonpijlers met bolbekroning. Eenlaags dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak ten oosten. Verankerde baksteenbouw met gepekte plint, waarin muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Arduinen dorpels, bewaarde luikduimen en –klemmen. Zwartbakstenen deuromlijsting, nieuwe deur. Rechts sluit een haaks op de woning aansluitend ijzeren hek het erf af van de straat. Zijgevel met sporen van ophoging van voormalig zadeldak tot mansardedak en jaartalsteen "1865". Achtergevel (erfzijde) met opkamervensters, vergroot met inbreng betonlateien.
Aan weerszijden van het erf parallelle bakstenen hoevegebouwen, onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen. Ten noorden een schuur met houten poort en open uitbouw aan erfzijde. Later ingebrachte rechte muuropeningen onder een houten en betonlatei. Zijgevel met kleurrijke gevelkapel met beeld van Onze-Lieve-Vrouw in blauwbeschilderde nis, gevat in een baksteenomlijsting van witte en zwarte steentjes met bekronend kruis. Onderhangend plaatje met opschrift "OLV VAN LOURDES/ B.V.O.". Ten zuiden de stal, met getoogde muuropeningen onder strek en gewijzigde hoge stalvensters.
Klein volume langs de straat (voormalig bakhuis?), onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen voorzien van bebording. Getoogde muuropeningen onder strek, onder meer voorzien van getraliede vensters.
- Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Pittem, 1870/1, 1884/2, 1906/1.
- Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nr. 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 12.