erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

bouwkundig element
ID
214724
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214724

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historiek

Wegkapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, aangegeven op de topografische kaart van 1937. Naar verluidt opgericht circa 1930, datering die stilistisch in overeenstemming is met de kapel. Aanleiding voor de bouw zou de behouden terugkeer geweest zijn van één of meer soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Bouwheer was Urbain Simoens –Cokele, landbouwingenieur te Ieper (volgens kadastergegevens van 1949).

Beschrijving

Rechthoekige baksteenbouw met driezijdige sluiting afgedekt met leien zadeldak. De voortuitgevel is beklemtoond door het parement van oranjekleurige en gele machinesteen, vooral decoratief verwerkt in de geveltop met verhoogde schouderstukken en topkruis. Ingang met dubbele rechthoekige deur onder hardstenen latei, voorzien van verzorgd schrijnwerk met getraliede deurlichten en ijzeren offerbus. Boven de deur, in een boogveld met uitgespaard spitsbogig bovenlichtje, is een gebogen ijzeren gevelbord aangebracht met opschrift: "O.L.VrV.ALTYDD.BYSTAND.bvo". Achter- en zijgevels zijn bovenaan afgewerkt met een dubbele overhoekse tandlijst. De twee kleine keperboogvormige zijvensters zijn omlijst met oranje en gele baksteen.

Interieur

Binnenin zijn de wanden en het gewelf van een jongere witgeschilderde houten bekleding voorzien. Behouden tegelvloer met decoratief patroon in blauw, grijs en wit. Eenvoudig houten altaar met wit Onze Lieve Vrouwebeeld en polychroom Jezusbeeldje.


Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214724 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.