erfgoedobject

Elektriciteitscabine

bouwkundig element
ID: 215628   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215628

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscabine
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Beeldbepalende elektriciteitscabine in een traditionele stijl opgebouwd in natuursteen en gelegen in het gehucht De Plank. De cabine werd opgericht tijdens het interbellum door de "Société Voer – Gulpe et extensions", die het elektriciteitsnet toen exploiteerde.

Deze torenachtige elektriciteitscabines vindt men terug in Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren en zijn beeldbepalend in de streek door hun torenvolume en verzorgde uitwerking in natuursteen. Deze cabine werd in gebruik genomen in 1924. In Teuven, Remersdaal en Moelingen staan er ook torenachtige elektriciteitscabines, maar deze zijn uitgewerkt in een verzorgde baksteenarchitectuur en werden gebouwd in de jaren 1930.

Elektriciteitscabine boven het straatniveau gelegen en te bereiken via een trap. De cabine is opgetrokken uit breuksteen op een rechthoekige plattegrond op een dito hoge sokkel afgelijnd met hardsteen. De toren is afgedekt met een leien ingesnoerd tentdak. Centraal vooraan rondboogdeur met een hardstenen omlijsting aansluitend bij de aflijning van de sokkel. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels of omlijsting en bakstenen ontlastingsbogen. Bovenaan aflijnende bakstenen boogfries. Hier en daar gebruik van baksteen voor het aflijnen van de hoeken.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Voeren, afdeling I (Sint-Martens-Voeren), 1924/9.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Elektriciteitscabine [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215628 (Geraadpleegd op 20-07-2019)