Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1874 opgetrokken in opdracht van de gebroeders L. en J. Van Aken. 'Carrossiers' van beroep, waren de gebroeders Van Aken minstens sinds 1866 of 1867 met hun koetsenmakerij gevestigd in het bouwblok begrensd door de Van Breestraat, de Van Eycklei, de Lange Leemstraat en de Edelingstraat. Van 1866 dateert een bouwaanvraag voor een burgerhuis op de hoek van de Van Eycklei, met een toegangspaviljoen tot de ateliers in de Van Breestraat. Een bouwaanvraag voor een ruimer toegangspaviljoen volgde in 1867. Tussen 1874 en 1880 werden de bedrijfsterreinen en -gebouwen palend aan de Van Breestraat vervangen door een vermoedelijk als vastgoedinvestering bedoelde reeks burgerhuizen. Nummer 1 verrees als eerste in 1874, gevolgd door de verdwenen nummers 3 en 5 in 1876, en de nog bestaande nummers 7 en 9 in 1880. Achter dit laatste pand bevindt zich nog steeds de vroegere koetsenmakerij, een U-vormig complex onder zadeldaken, rond een met glas overdekte binnenplaats.

De rijwoning met dubbelhuisopstand en een gevelbreedte van vier traveeën, omvat een souterrain, drie bouwlagen en een mezzanine, onder een zadeldak. Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, de pui belijnd door schijnvoegen op een arduinen plint, is de lijstgevel vandaag tot op de baksteen gedecapeerd, zij het met gedeeltelijk behoud van het stucdecor. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, legt de compositie de klemtoon op de twee middentraveeën. Deze worden gemarkeerd door balkons met consoles en een sterk geornamenteerd gietijzeren hek, en entablementen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig schema van oorspronkelijk omlijste, rechthoekige deur- en vensteropeningen, met behouden houten schrijnwerk; de garage in het souterrain is een latere verbouwing.

De plattegrond beantwoordt vermoedelijk aan het klassieke type burgerhuis, met oorspronkelijk de keuken in het souterrain, een enfilade van ontvangstruimten op de begane grond, privé- en slaapvertrekken op de bovenverdiepingen, en meidenkamers op de mezzanine.