Café en zaal Cerkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café en zaal Cerkel

Beschrijving

Karakteristiek rijhuis uit het interbellum met vage reminiscenties aan de neotraditionele stijl, kadastraal geregistreerd in 1921.

Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien); het geheel is opgetrokken uit baksteen met verwerking van blauwe hardsteen voor muurbanden, lekdrempels, hoek- en sluitstenen, topaflijning. Typische combinatie van een lijstgevel links voor de deurtravee en een verhoogde halsgevel rechts met gewijzigde korfboogvormige pui op de begane grond. De deurtravee met rondbogige muuropeningen wordt afgelijnd door een klassiek hoofdgestel met casementen op de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst. De topgevel rechts heeft op de verdieping een rondbogig deurvenster geflankeerd door langwerpige rondboogvensters en vooraf gegaan door een klein balkon met ijzeren leuning. Het schrijnwerk werd vernieuwd.

Achteraan aansluitende feestzaal, eveneens kadastraal geregistreerd in 1921 en opgetrokken uit baksteen onder een zadeldak van golfplaten (nok loodrecht op de straat). Voortgaande op een foto gepubliceerd in het 'Nieuwsblad' (14 november 2013) gaaf bewaard interieur. Het pand kon niet bezocht worden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Hoegaarden, afdeling 1 (Hoegaarden), 1921/7.