Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Spikdoorn

Beschrijving

In een landelijke omgeving gelegen kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Koortse en in de geveltop gedateerd 1655.

Aan de kapel is een legende verbonden die sterk doet denken aan de ontstaansgeschiedenis van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. De kapel werd naar verluidt immers gebouwd op de plaats waar een schaapherder een Onze-Lieve-Vrouwebeeld vond te midden van spikdoorn (meidoorn); hij nam het mee naar huis maar de volgende dag zou het opnieuw op dezelfde plaats gelegen hebben.

Op historisch kaartmateriaal is de kapel niet weergegeven; op de Ferrariskaart van 1771-1777 is op deze plaats wel een groepje bomen aangeduid; de kapel ligt nog steeds op een beboomd perceel te midden van akkers en velden met fruitboomaanplantingen. Tot vandaag is de kapel niet ingetekend op het kadaster.

Haaks op de weg ingeplante veldkapel op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting onder een zadeldak van Vlaamse pannen; vooraan een met schijnvoegen gecementeerde en witgeschilderde tuitgevel op een lichtblauw geschilderde plint; de eenvoudige rechthoekige deur is voorzien van een getraliede opening. De overige gevels zijn beraapt.

Bepleisterd en beschilderd interieur voorzien van een houten altaar met een beschildering van imitatiemarmer en een beeldennis met volkse barokreminiscenties; rode tegelvloer.

• WOUTERS V. 1998: Legendarisch en vroom Hageland. Van vermaard bedevaartsoord tot eenvoudige veldkapel in Hageland en Vlaams-Brabants Haspengouw, Leuven, 226.