U-vormig hoevecomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormig hoevecomplex

Beschrijving

Hoevecomplex op U-vormig grondplan, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw (naar verluidt 1887).

Rechthoekig, geplaveid erf, afgesloten met gesmeed ijzeren hek. Een gekasseide weg verbindt de hoevegebouwen met de Oude Katseistraat, waar het domein nogmaals wordt afgesloten met vier bakstenen hekpijlers verrijkt met kalkstenen speklagen en een ijzeren hek.

Ten zuidoosten van het erf, boerenburgerhuis van twee en een halve bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak (kunstleien) met vernieuwde dakgoot. Rechthoekige vensters voorzien van vlakke kalkstenen latei en lekdrempels rustend op trapezoïdale consoles. Centrale, rechthoekige deur gecantonneerd door kalkstenen posten op neuten; deurvenster van de bel-etage, voorzien van een door kraagstenen opgevangen balkon met gesmeed ijzeren hek.

Centrale vleugel ingenomen door dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen); drie getoogde poorten gevat in kalkstenen omlijsting, bestaande uit twee pilasters met geprofileerde imposten op neuten en een vlakke latei met diamantkopsluitsteen; aan weerszij van de centrale poort, twee rondboogdeuren in kalkstenen omlijsting met geprofileerde imposten; doorlopende geprofileerde druiplijst, waarboven rechthoekige verdiepte vlakken.

Ten noordwesten, stallinggebouw van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); rondboogdeuren en dito venstertjes met kordon vormende onderdorpels en trapezoïdale sluitstenen van kalksteen. Zijgevels met schouderstukken. vlechtingen en drie oculi