erfgoedobject

Watertoren

bouwkundig element
ID
22095
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22095

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Watertoren op betonnen, open staketsel met dubbele pijlercirkel met vijftien pijlers aan de buitenzijde; voet opgevuld met baksteenmetselwerk.

Betonnen cilindervormige kuip met top voor overdruk. Vroege betonconstructie (1911), waarschijnlijk Hennebiquesysteem.

Een gelijkaardige watertoren in de Kapermolenstraat, op acht pijlers.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De watertoren aan de Sint-Truidersteenweg en de watertoren aan de Willekensmolenstraat (bij inventarisatie Kapermolenstraat) dateren beide van 1910-11 en zijn zo voorbeelden van vroege betonbouw volgens het systeem van Hennebique. Hennebique ontwierp eind 19de eeuw een bouwwijze die van het platen/balkensysteem een monolithische constructie maakte door de verbindingen tussen de onderdelen uit te voeren in met rondijzers gewapend beton. Eén van de eerste watertorens die volgens deze bouwwijze werd opgericht bevond zich in Newton-le-Willows in Engeland (1904). De watertoren aan de Sint-Truidersteenweg in Hasselt dateert van 1910 en is vrijwel identiek aan het Engelse voorbeeld. Watertorens werden tot 1930 in open skeletbouw opgericht, waarbij voor de Gentse firma Grondel een belangrijke rol speelde en een licentie op het Hennebique-systeem had. De watertoren aan de Willekensmolenstraat kan toegewezen worden aan de gebroeders Grondel en werd gebouwd in 1911.

  • VAN CRAENENBROECK W. 1990: Eenheid in verscheidenheid: de bouwgeschiedenis van de watertorens, Monumenten en Monumenten en Landschappen 9.4, 64-74.
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watertoren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22095 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.