erfgoedobject

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk

bouwkundig element
ID
23078
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23078

Juridische gevolgen

Beschrijving

Complex herenhuis met aanhorigheid op L-vormige plattegrond, met ommuurde tuin, gelegen op het hoekpand van Aalst-Drops en Melsterstraat.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder lichtgebogen zadeldak (Vlaamse pannen); oude kern uit de 17de eeuw merkbaar in benedenverdieping; bovenverdieping en bedaking uit de 19de eeuw; thans neoclassicistisch uitzicht. Baksteenbouw (witgekalkt) met sporen van mergelstenen banden en hoekstenen in de noordelijke zijpuntgevel en achtergevel; gebruik van arduin voor deur- en vensteromlijstingen. Oostelijke voorgevel met twee rechthoekige benedenvensters met arduinen boven- en onderdorpel; licht getoogde bovenvensters met strekse bovendorpel en arduinen onderdorpel. Rechthoekige, arduinen deuromlijsting op neuten met zwaar geprofileerde kroonlijst; bordes. Westelijke achtergevel met zelfde venstertypes als voorgevel. Noordelijke zijpuntgevel met schouderstukken en twee halfronde venstertjes met arduinen onderdorpel.

Duiventil tegen de zuidelijke zijgevel, constructie van één travee in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, onder zadeldak (pannen) met lagere nok dan het woonhuis. Haaks op deze duiventil, vakwerkconstructie met bakstenen vullingen, gecementeerd aan de zuidzijde.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Pastorietuin van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie

  • Is deel van
    Aalst


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23078 (Geraadpleegd op )