Semi-gesloten hoeve, hergebruikte timmer van de hoeve "Natenbampt" gelegen bij De Mot in de voormalige enclave van Brustem. Gedateerd 1776 op de deurlatei; vlak aan de straat gelegen, een belangrijk element in het straatbeeld. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekige erf.
Poortgebouw en woonhuis in een vleugel, ten oosten van het erf; zeven traveeën in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. De straatzijdegevel telt acht gepikte stijlen, vier dito regels, een hoekstijlschoor in de laatste travee en een tussenstijlschoor in de tweede travee tegen de tweede ankerbalk. Opkamer in de tweede travee. Drie beluikte vensters waarvan twee getraliede bolkozijnen. Rechthoekige inrijpoort in de eerste travee. Recent aanbouwsel tegen de erfzijdegevel. Pannen beschieting tegen de rechter zijgevel en aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel.
Grotendeels versteende varkensstallen van vijf traveeën, ten zuiden van het erf; vijf lage deurtjes onder houten lateien. Ten westen, versteende dwarsschuur van vijf traveeën met vijf zichtbare, gepikte ankerbalken; oorspronkelijke, tot de dakrand reikende schuurpoort. Recent aanbouwsel tegen de voorgevel.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)