erfgoedobject

Hoeve van 1776

bouwkundig element
ID
23164
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23164

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve van 1776
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve, hergebruikte timmer van de hoeve "Natenbampt" gelegen bij De Mot in de voormalige enclave van Brustem. Gedateerd 1776 op de deurlatei; vlak aan de straat gelegen, een belangrijk element in het straatbeeld. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekige erf.

Poortgebouw en woonhuis in een vleugel, ten oosten van het erf; zeven traveeën in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. De straatzijdegevel telt acht gepikte stijlen, vier dito regels, een hoekstijlschoor in de laatste travee en een tussenstijlschoor in de tweede travee tegen de tweede ankerbalk. Opkamer in de tweede travee. Drie beluikte vensters waarvan twee getraliede bolkozijnen. Rechthoekige inrijpoort in de eerste travee. Recent aanbouwsel tegen de erfzijdegevel. Pannen beschieting tegen de rechter zijgevel en aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel.

Grotendeels versteende varkensstallen van vijf traveeën, ten zuiden van het erf; vijf lage deurtjes onder houten lateien. Ten westen, versteende dwarsschuur van vijf traveeën met vijf zichtbare, gepikte ankerbalken; oorspronkelijke, tot de dakrand reikende schuurpoort. Recent aanbouwsel tegen de voorgevel.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve van 1776 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23164 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.