Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Neoromaanse kruisbasiliek, gebouwd in 1875-1878 naar ontwerp van architect F. Stappers. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van drie traveeën met vierkante westtoren, een transept van één travee, een koor van één rechte travee geflankeerd door sacristieën, en een vijfzijdige absis. Bakstenen gebouw met verwerking van natuursteen. Neoromaanse architectonische elementen en ornamenten (lisenen, rondboogvensters, oculi).

Interieur: overwelving door middel van kruisgewelven.

Mobilair: Twee barokke biechtstoelen, eik (tweede helft 17de eeuw).

• BROEDER MAX., Tessenderlo Vroeger en Nu, Kasterlee, 1960, pagina 365-365.
  • GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Beringen, Brussel, 1977, pagina 38.

Aanvullende informatie

Het orgel werd in 1890 tweedehands aangekocht. Op basis van vele karakteristieken kan het werk toegeschreven worden aan de Mechelse orgelbouwer François Loret en kan het bouwjaar worden gesitueerd rond 1850. In het begin van de 20ste eeuw werden verbouwings- en uitbreidingswerken uitgevoerd door de orgelbouwers D'Hondt (Wolfsdonk of Herselt); in 1988 voerde G. Pels (Herselt) herstellingen uit.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002296, 20 orgels in Limburg (S.N., 2003).