is aangeduid als beschermd monument Kapel van de Heuven
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kapel van de Heuven: kapelhof
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1790
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1790
Deze vaststelling was geldig van tot
Witgekalkte, bakstenen kapel, gebouwd op een achthoekige plattegrond en afgedekt met een piramidaal dak, uitlopend op een klokketorentje met uitgewerkt kruis en haan. Gepikte plint en gepikte bakstenen hoekpilasters. Ovaalronde vensters in bakstenen omlijsting in elke verdiepte zijde, en een getoogde deur. In de voorgevel twee gevelstenen met datering ANNO 1790.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het kapelhof of Heuvenhof wordt gevormd door het langgerekte perceel dat zich ten oosten achter de kapel uitstrekt. Tot circa 1953 werd de kapel omringd door hoge linden. In 1956 werd de weide achter de kapel als plein aangelegd en er werden parkeerplaatsen voorzien. De bomen verdwenen. Het plein bevat enerzijds het kapelhof met de kapel en parkeergelegenheid en anderzijds nog twee delen met beplanting.