erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1790

bouwkundig element
ID
23220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23220

Juridische gevolgen

Beschrijving

Witgekalkte, bakstenen kapel, gebouwd op een achthoekige plattegrond en afgedekt met een piramidaal dak, uitlopend op een klokketorentje met uitgewerkt kruis en haan. Gepikte plint en gepikte bakstenen hoekpilasters. Ovaalronde vensters in bakstenen omlijsting in elke verdiepte zijde, en een getoogde deur. In de voorgevel twee gevelstenen met datering ANNO 1790.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het kapelhof of Heuvenhof wordt gevormd door het langgerekte perceel dat zich ten oosten achter de kapel uitstrekt. Tot circa 1953 werd de kapel omringd door hoge linden. In 1956 werd de weide achter de kapel als plein aangelegd en er werden parkeerplaatsen voorzien. De bomen verdwenen. Het plein bevat enerzijds het kapelhof met de kapel en parkeergelegenheid en anderzijds nog twee delen met beplanting.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1790 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.