erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
24857
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24857

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk zes traveeën brede lijstgevel onder een zadeldak (pannen) uit de eerste helft van de 18de eeuw. In begin 19de eeuw verdeeld in twee panden, waarbij de drie rechter traveeën met drie bouwlagen (linker travee met vier bouwlagen) in empirestijl aangepast werden. Bepleisterde en beschilderde voorgevel met rechthoekige benedenvensters met lekdrempels en grote rechthoekige poort met behouden begin-18de-eeuwse vleugeldeur met uitgewerkte barokke deurnaald en bekronend smeedijzeren balkon op consoles. Rondboogvormige bovenvensters met booglijst op imposten, bovenlichten en borstwering versierd met typische gietijzeren empiremotieven: engelen met bazuinen en lauwerkransen, vazen met bloemen en Mercuriushoofdje in medaillon. Bovenste verdieping verrijkt met imitatiebanden, rechthoekige vensters en doorlopende onderdorpels; kroonlijst met meander op modillons.

  • HEINS A. 1909: Porte cochère à mauclair sculpté, rue du Saint Esprit, Inventaire archéologique de Gand, Gent, 498.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Anno 2018 is enkel het rechterdeel van de lijstgevel bewaard, meer bepaald de drie traveeën in empirestijl met op de begane grond de 18de-eeuwse vleugeldeur.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24857 (Geraadpleegd op )