erfgoedobject

Burgerhuis De Hazewind

bouwkundig element
ID
25296
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25296

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Hazewind
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "De Hazewind". Renaissancehuis met in- en uitgezwenkte top; vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (pannen), circa 1570 opgetrokken uit Balegemse zandsteen. Typisch 16de-eeuwse ordonnantie: gekoppelde kruiskozijnen en bolkozijnen bekroond met waterlijsten. Overkragende bovenverdieping op uitgewerkte consoles boven de insteek. Bogenrij met verdiepte velden boven de tweede bouwlaag; de boogvelden zijn versierd met de hoofden en initialen van vorsten; in de eerste rij de hertogen van Bourgondië: Filips de Stoute, Jan Zonder Vrees, Filips de Goede en Karel de Stoute; op de tweede rij de Habsburgers: Maximiliaan van Oostenrijk, Filips de Schone, Karel V en Filips II. (Bij de restauratie in 1893 vernieuwd door E. Janssens). In de boogvelden van de in- en uitgezwenkte top vindt men de wapenen van Vlaanderen, Bourgondië en Oostenrijk terug. De reeds in de 18de eeuw gewijzigde begane grond werd verminkt door een moderne winkelpui.

  • DERUELLE M. 1949: Oude Gentse gevels, Gent, 18.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis De Hazewind [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25296 (Geraadpleegd op )