Herberg De Brandanvoin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Brandanvoin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

"De Brandanvoin", op de Poppkaart zogenaamd Brandewyntje, later Den Brandewijn. Herberg, inplanting minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Met dienstgebouwen uitgebreid eind 19de eeuw. Voorheen gewit op gepikte plint. Midden jaren 1990 aangepast; gedecapeerd, plint van breuksteenimitatie, vernieuwde ramen en bovenlichten achteraan.

Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Rechthoekige beluikte vensters en segmentboogdeur in vierde travee. Achter links en rechts gewelfde kelder waarboven voutekamer met klein rechthoekig venster. Binnen: uitgewerkte 18de-eeuwse moerbalken, twee met wolfstandmotief.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Tack, Anja