Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lorette

Beschrijving

Zogenaamde Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lorette, gelegen op de glooiende "IJsmolenkouter" op de zuidflank van de Muziekberg. Kapel in laatgotische stijl gebouwd in 1674-1676 in opdracht van kanunnik Christophorus de le Tenre, pastoor van de Sint-Martinusparochie, met goedkeuring van de aartsbisschop van Mechelen. Tijdens de Franse revolutie verbeurd verklaard. In 1806 toelating tot heropening. Bediend door een kapelaan uit de stad tot in 1817, vanaf toen buiten gebruik. Gerestaureerd in 1890 en in 1922, na verschuiving van de Fortuinberg, heropbouw van bakstenen voorgevel en terug in gebruik voor eredienst.

Voor de kapel werd in breuksteen een "Grot van Lourdes" opgericht, volgens een herdenkingssteen "Anno Domini 1930/ dono dedit/ familia/ L. Dedonder".

Gebouwtje opgetrokken uit baksteen met verwerking van ijzerzandsteen voor plint en venster- en deuromlijstingen. Georiënteerde eenbeukige kapel van twee traveeën onder zadeldak (schubvormige leien) met vierkante dakruiter en rechthoekig koortje met kleine sacristie onder mank zadeldak. Overstek gesteund door zandstenen consoles. Westgevel, tuitgevel afgewerkt met vlechtingen, met rondboogdeurtje in vernieuwde (1976) zandstenen omlijsting met waterlijst en voluutvormige sluitsteen, met vermelding "ANNO 1676" op de imposten. Eikenhouten vleugeldeur met gesmeed ijzeren beslag. Erboven rechthoekig getralied venster. Twee eenvoudige met zandstenen omlijste spitsboogvensters in de zijgevels met ruitvormig glas in lood. Oostgevel van schip en koor eveneens afgewerkt met vlechtingen.

Recent (1997) herschilderd interieur met houten spitsbooggewelf ter vervanging van het oorspronkelijke gestucte tongewelf.

Mobilair. Schilderij: Boodschap van de engel aan Maria (1922?) op koormuur; schilderij met voorstelling van Heilige Angela Merici afkomstig uit het clarissenklooster.

Twee houten beelden: een gestoffeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lorette, oorspronkelijk een Sint-Hermesbeeld, en een beeld van Sint-Anna ten Drieën. Vier plaasteren heiligenbeelden op sokkels.

Altaarsteen uit 16de eeuw of ouder volledig bedekt met graffiti in gotisch schrift afkomstig van het oude hoofdaltaar van de kapittel- of Sint-Hermeskerk. Eén neogotische biechtstoel. Gerestaureerde op doek geschilderde kruiswegtaferelen in houten kader.

• CAMBIER A., De Altaarsteen in de Onze-Lieve-Vrouw-Kapel-Van-Lorette te Ronse, de Laat-Middeleeuwse graffiti erop en een paar uitweidingen: De Klok van Kanunnik De Man en het leven van Kapelaan Jan Gobbeert alias De Meyere, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XLII, 1993, p. 141-161.
  • KERKHOVE H., 16 jaar geleden: 300-jarige viering "op kapelle Lorette", in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XLI, 1992, p. 5-31.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen