Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder samengestelde schilddaken (Vlaamse pannen), deel uitmakend van scholencomplex "Sint Jozefsinstituut", zie opschrift. Vóór 1850: klokgevel van vier traveeën met fronton. Thans lijstgevel, bepleisterd en lichtgeel beschilderd boven de arduinen plint doorbroken door rechthoekige kelderopeningen. Horizontale belijning door middel van kordons, drie traveeën breed balkon op consoles en doorgetrokken lekdrempels op derde bouwlaag. Kroonlijst, entablement, geprofileerde houten klossen en fries onder meer met rozetten. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op eerste en tweede bouwlaag onder rechte kroonlijst, op tweede bouwlaag steunend op consoles. Linker zijrisaliet met rondboogpoort in geblokte omlijsting, bewaard houtwerk en waaiervormig bovenlicht. Achterliggende nieuwbouw en speelplaats, onder meer bakstenen muur met arcaden van 1850 aan zijde Artoisstraat.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. DW002027.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 77/1850, nr. 2/1874.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 256.