Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Nijlen
Deelgemeente Kessel
Straat Bogaertsheide
Locatie Bogaertsheide 6-8, Nijlen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Nijlen (adrescontroles: 06-11-2006 - 06-11-2006).
  • Inventarisatie Nijlen (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Hoeve: bakhuis
gelegen te Bogaertsheide 8 (Nijlen)

Deze bescherming is geldig sinds 05-03-2001.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In 1983 gerestaureerde hoeve met 17de-eeuwse kern die behoort tot een concentratie van hoevegebouwen op de Popp- en Vandermaelenkaarten zogenaamd "De Hoeven", mogelijk ook opklimmend tot de zogenaamde hoeve Ten Dyke. Achterin gelegen hoevegebouw met bewaarde schans ten oosten, imposant bakhuis ten zuiden en een na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde hoeve ten zuidwesten, omringende recente bedrijfsgebouwen.

Sterk aangepast woonstalhuis van vier + vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), met in linker zijgevel vermelding "Anno 1374/1983". Voorheen witgekalkte, verankerde baksteenbouw met gebruik van imitatiezandsteen voor nieuw aangebrachte speklagen en omlijstingen in het woonhuisgedeelte; enkele resterende van de oude hoek- en negblokken van zandsteen. Rechthoekige muuropeningen, opkamer in de noordwestelijke travee.

Ten zuiden van de toegangsweg: opmerkelijk groot 19de-eeuws bakhuis onder zadeldak (nok parallel aan de weg, Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen, achtergevel met gedichte oculi. Bewaarde oven.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bogaertsheide

Bogaertsheide (Nijlen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.