Gesloten hoeve Zwarte Winning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat 24, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Zwarte Winning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve, in de dakpannen van de poortvleugel aangeduid als ZWARTE WINNING, in de Atlas van de Buurtwegen als Augustijne Wooning. Zowel in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een belangrijk, gesloten complex. De oorspronkelijke configuratie bleef grosso modo behouden in het huidige grondplan, doch de gebouwen werden sterk gerestaureerd en vrijwel volledig aangepast. Gebouwen van baksteen en in vernieuwd stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Ten oosten, buiten het erf, bevindt zich een door een bron gevoede vijver, ten noorden stroomt de Herk. Ten zuiden, woonhuis en inrijpoort, ten oosten, verhoogde varkensstallen, ten westen, stallen en ten noorden, schuur. Het bakhuis, waarvan alleen de oven bewaard bleef, ten westen, buiten het erf.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.