erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
32146
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32146

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) staat op deze plaats een L-vormige hoeve aangeduid, die in de eerste helft van de 19de eeuw, confer Atlas van de Buurtwegen, 1843, geëvolueerd is tot semi-gesloten.

Het woonhuis dateert uit eind 18de of eerste kwart 19de eeuw, de stal is mogelijk een versteend vakwerkgebouw; de schuur, achteraan het erf, was een vakwerkgebouw, dat recent plaats maakte voor een nieuwe constructie.

Inrijpoort in de vleugel aan straatzijde; de bovenbouw is recent. De rechthoekige poort is geflankeerd door twee kleine dienstgebouwen onder lessenaarsdak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Woonhuis ten noordoosten van het erf. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Bakstenen gebouw op licht verhoogde begane grond; gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen in een vlakke, kalkstenen omlijsting; kalkstenen trap vóór de deur. Zijgevels met aandaken. De rechts aansluitende, lage stal dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw; rechthoekgie deur in een kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal.

Stal ten zuidwesten van het erf. Witgekalkt, bakstenen gebouw onder zadeldak, mogelijk een tweede helft 19de-eeuwse verstening van een vakwerkgebouw. Rechthoekige deuren in houten kozijn; getoogde, bakstenen vensters.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32146 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.