Semi-gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Mechelen-Bovelingen
Straat Burgemeestersstraat
Locatie Burgemeestersstraat 56, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve, waarvan het woonhuis waarschijnlijk opklimt tot de eerste helft van de 19de eeuw, de dienstgebouwen dateren uit het begin van de 20ste eeuw. Op de Ferrariskaart (1771-77) staat een hoeve met losstaande bestanddelen, in de Atlas van de Buurtwegen (1843) een semi-gesloten hoeve; waarschijnlijk was deze volledig van vakwerk.

Restauratie en verbouwing zijn aan de gang. De toegang tot het erf is via een ijzeren hek tussen het woonhuis en de noordoostelijke stal.

Woonhuis aan straatzijde, ten zuidoosten van het erf. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterd en geelgeschilderd stijl- en regelwerk met lemen vullingen; de vier noordelijke traveeën zijn onderkelderd. De dienstgebouwen werden versteend aan het begin van de 20ste eeuw.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). De stallen, ten zuidwesten en noordoosten van het erf, zijn voorzien van getoogde deuren in gecementeerde omlijsting, en rechthoekige vensters. De schuur achteraan het erf heeft een kruis van zwarte pannen in het dak; twee korfboogpoorten. Verschillende muuropeningen werden gewijzigd.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Mechelen-Bovelingen

Mechelen-Bovelingen (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.