erfgoedobject

Hoeve Vossius

bouwkundig element
ID
32173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32173

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vossius
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een ruime, U-vormige hoeve, die in de eerste helft van de 19de eeuw evolueert tot semi-gesloten, confer Atlas van de Buurtwegen (1843), zogenaamd Ferme Vossius en tenslotte tot gesloten in de tweede helft van de 19de eeuw, waarschijnlijk 1877, waarbij de hoeve grondig werd verbouwd.

Thans is de zuidvleugel verdwenen; recente verbouwingen en aanpassingen. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, rondom een rechthoekig erf.

Het poortgebouw is het oudste gedeelte, en dateert waarschijnlijk uit eind 18de of eerste helft 19de eeuw. Rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. Boven de poort een gevelsteen met datering 1877 en thans onleesbaar opschrift.

Woonhuis van 1877 ten noorden van het erf (nok loodrecht op de straat), voorzien van getoogde muuropeningen met hardstenen sluit- en aanzetstenen.

Stal van 1877 rechts van het poortgebouw; de stal ten zuiden van het erf verdween.

Dwarsschuur achteraan het erf, voorzien van een recente inrijpoort onder metalen I-balk.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Vossius [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.