Wintmolderswinning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wintmolderswinning

Beschrijving

Voormalige hoeve van het gesloten type, daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw; reeds als gesloten aanleg aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), in zijn huidige configuratie in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

De bestanddelen van de hoeve zijn gegroepeerd rondom het erf, met in de hoek tussen de koeienstallen en de schuur, de plaats van de nu verwenen mestvaalt. Voortuin voor het woonhuis en fruitplantages ten noorden achteraan de hoeve.

Ten zuidwesten, poortgebouw onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, Vlaamse pannen) met rondboogpoort en latere venstertjes. Aan erfzijde rechts, deur in een vlakke hardstenen omlijsting, en links, getoogde deur van het stookhok.

Ten zuidoosten, haaks aansluitend woonhuis van twee + zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Verhoogde begane grond en recente hardstenen plint. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, vernieuwd houtwerk en dito luiken. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten; origineel houtwerk (behalve het bovenlicht) met klink; recente trap. Opkamer aan de straatzijde, zogenaamde bietenkelder. Erfzijdegevel met rechthoekige muuropeningen, waaronder een vernieuwde deur in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten. Ten oosten van het woonhuis, voormalig bakhuis, nu aangepast, deels in vakwerk met bakstenen vullingen.

Ten noordwesten, koeienstallen onder zadeldak (golfplaten), met rechthoekige muuropeningen, onder meer een deur in een vlakke hardstenen omlijsting.

Ten noordoosten, voormalige dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten), met links de paardenstal.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk