't Klokhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Klokhof

Beschrijving

Zogenaamd "'t Klokhof" volgens opschrift van uithangbord; zie ook dakruiter van het boerenhuis. Naar verluidt in de jaren 1920 op dezelfde plaats en grosso modo volgens de vooroorlogse inplanting, evenwel met boerenhuis dichter bij de straat, heropgebouwde hoeve.

Teruggaand op de regionale hoevebouw:

opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrind erf; boerenhuis, stal en dwarsschuur respectievelijk ten zuidoosten, zuidwesten en noordoosten; afgezonderde recentere tabaksast ten westen;

materialen: verankerde rode baksteenbouw, evenwel gebruik van beton voor boven- en onderdorpels van de rechthoekige vensters en deuren met ontlastingsboog; pannen (mechanische) zadeldaken, bij het boerenhuis voorzien van dakvensters met tuitgevel;

indeling: dubbelhuis van vijf traveeën, in de achter- en erfgevel met opkamer; stalvleugel met koestal, privaat en bakhuis; dwarsschuur met paardenstal en wagenhuis.

Recentere aanbouwsels tegen de zijgevels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine