erfgoedobject

Sint-Annakapel

bouwkundig element
ID
33579
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33579

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bakstenen wegkapel gelegen op een vijfsprong en aan het einde van een beukendreef naar het kasteel van Vinderhoute. Volgens S. Hebbelynck opgericht in traditionele stijl circa 1648. Later aangepast en voorzien van een nieuwe puntgevel.

Bakstenen kapel van één travee met driezijdig afgesloten koor op gecementeerde plint en afgedekt met zadeldak (leien). Voorpuntgevel afgewerkt met vlechtingen in de geveltop; korfboogdeur met erboven een nis en een venster met jaloezieraam. Spitsboogvenster in zijgevels.

Mobilair. De votiefportretten van de kinderen van de stichters, heren van Vinderhoute, bevonden zich eertijds in de kapel en zijn vandaag ondergebracht in de sacristie van de kerk. Houten gepolychromeerd altaar met schilderij en beeldengroep van Sint-Anna-ten-Drieën.

  • Archief Bestuur Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen.
  • HEBBELYNCK S. 1972: Vinderhoute verleden en heden, Gids voor Vinderhoute "1972", Vinderhoute, 10.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Omgeving windmolen Van Vlaanderensmolen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Annakapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33579 (Geraadpleegd op )