erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
33713
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33713

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen. Gewitte gietijzeren voetgangersbrug met hek over de gracht aan de straatzijde. Oprit rechts ervan afgesloten door een gewit ijzeren hek aan slanke ijzeren hekpijlers.

Achter boomgaard ingeplant boerenhuis van vier traveeën, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), in oorsprong minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, maar met latere aanpassingen. Verankerde bakstenen voorgevel met dubbelhuisopstand. Rechthoekige vensters met gewit traliewerk. Hoge getoogde voordeur in een rechthoekige grijze bakstenen omlijsting op neuten; getrapte daklijst. In de achtergevel: rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en luiken. Links zijaanbouw onder afgewolfd lessenaarsdak, in de voorgevel met rond venster voorzien van klaverbladvormig traceerwerk. In de zijgevel: twee houten kruiskozijnen vensters met luiken.

Grotendeels vervallen vroeger bedrijfsgebouw achter het woonhuis. Vlakbij het boerenhuis op het achtererf: kleine lage stal met geïncorporeerde bakoven.

Wagenhuis opzij van het boerenhuis recent vervangen door garage.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De linker zijaanbouw van de boerenwoning is vervangen door een nieuwe, grotere aanbouw onder zadeldak. Het bedrijfsgebouw achter het woonhuis en de kleine stal met geïncorporeerde bakoven, werden gesloopt. De boomgaard voor de boerenwoning en het ijzeren hek en de ijzeren hekpijlers aan de oprit zijn verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33713 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.