Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen. Gewitte gietijzeren voetgangersbrug met hek over de gracht aan de straatzijde. Oprit rechts ervan afgesloten door een gewit ijzeren hek aan slanke ijzeren hekpijlers.

Achter boomgaard ingeplant boerenhuis van vier traveeën, onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), in oorsprong minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, maar met latere aanpassingen. Verankerde bakstenen voorgevel met dubbelhuisopstand. Rechthoekige vensters met gewit traliewerk. Hoge getoogde voordeur in een rechthoekige grijze bakstenen omlijsting op neuten; getrapte daklijst. In de achtergevel: rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en luiken. Links zijaanbouw onder afgewolfd lessenaarsdak, in de voorgevel met rond venster voorzien van klaverbladvormig traceerwerk. In de zijgevel: twee houten kruiskozijnen vensters met luiken.

Grotendeels vervallen vroeger bedrijfsgebouw achter het woonhuis. Vlakbij het boerenhuis op het achtererf: kleine lage stal met geïncorporeerde bakoven.

Wagenhuis opzij van het boerenhuis recent vervangen door garage.

Aanvullende informatie

De linker zijaanbouw van de boerenwoning is vervangen door een nieuwe, grotere aanbouw onder zadeldak. Het bedrijfsgebouw achter het woonhuis en de kleine stal met geïncorporeerde bakoven, werden gesloopt. De boomgaard voor de boerenwoning en het ijzeren hek en de ijzeren hekpijlers aan de oprit zijn verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els