Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Hoeve van het semigesloten type met rechthoekig en gedeeltelijk gekasseid binnenerf naar de straat geopend door een ijzeren hek tussen twee overhoekse gewitte pijlers van baksteen. Hekpijlers door bakstenen muur respectievelijk links en rechts aansluitend bij het zijdelings met blinde muur aan de straat palend boerenhuis en een aan de straat ingeplante bedrijfsvleugel.

Naar het zuidwesten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), jaartal 1729 in topankers van de na een bombardement nieuw opgetrokken linker zijgevel. Bakstenen rechter zijpuntgevel met aandak en muurvlechtingen. Verankerde en gewitte bakstenen erfgevel (op het zuidwesten) op een grijsgeschilderde gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met luiken op hardstenen lekdrempel. Lage steekboogdeur in een grijsgeschilderde bakstenen omlijsting met oren en rechte, geprofileerde druiplijst. Lichte dakoverstek met hanggoot. In de achtergevel: twee vierkante, houten bolkozijnen met luiken en lekdrempel van rode tegels; één van de ramen getralied. Steekboogvormige achterdeur in een eenvoudige, geschilderde bakstenen omlijsting met rechts een smal opkamervenster met luik.

Interieur

Brede Vlaamse haard in de centrale woonkamer; spiegelboogdeur naar de slaapkamer in een witgeschilderde geprofileerde omlijsting van Balegemse steen; houten zoldering met één versierde moerbalk gedecoreerd met lelie- en zonneradmotief. Ten zuidoosten alleenstaande bakstenen dwarsschuur met zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) en rechthoekige schuurpoort tegenover het toegangshek. Ten zuidwesten: L-vormige bedrijfsvleugel met stallen. Bakstenen constructie met snijdende zadeldaken (Vlaamse pannen) en muuropeningen met houten bovendorpels. Haast blinde, verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel aan de straat met op de rechter hoek geïncorporeerde Mariakapel. IJzeren kruis met jaartal 1880 boven de kapeldeur. Groengeverfde rechthoekige deur met getralied deurlicht, ingeschreven in een gecementeerde rondboog geflankeerd door pilasters op gepikte basis. Blind rondboogveld met ijzeren Mariamonogram. Gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld.